Kişisel Dijital Güvenliğiniz İçin İpuçları – Mobil Cihazlar

Kişisel Dijital Güvenliğiniz İçin İpuçları – Mobil Cihazlar

Kişisel Dijital Güvenliğiniz İçin İpuçları – Mobil Cihazlar

Akıllı cihazların hayatımıza girmesi dijital bir devrim oldu ve dünyayı parmaklarımızın ucuna getirdi. Bu cihazlar bir çoğumuz için iletişim, eğlence ve bilgiye hızlı erişim aracı oldu. Ancak bu devrim çok büyük güvenlik açıkları getirdi.

Konumunuzun takip edilmesi, cihaz mikrofonunuzun dinlenmesi, kamerasından izlenebildiğimiz gibi çok sayıda bilgi ve belge paylaşıldı. Bilgimiz dışında olup olmaması tartışılır, zira hiçbirimiz bu beyanları okumadan onaylıyoruz.

Akıllı cihazlar bilerek ve isteyerek paylaştığımız verilerin haricinde bizim isteğimiz dışında sayısız veri üretir. Emin olun bu verilerin kullanıldığı en masum amaç reklamcılıktır. Bir çoğumuz bu verilerin kimlerle ve ne amaçlarla toplandığı hangi amaçlarla kullanıldığıyla ilgili sayısız komplo teorisi üretir ve endişe duyarız. Bu endişe kişisel olmaktan ziyade kurum yada devletlerin de endişelerini artırmakla birlikte (ülkemizde KVKK, yurt dışında GDPR gibi) çeşitli standartların da ortaya çıkmasını sağlamaktadır.

Kişisel olarak neler yapabiliriz buna bakalım.

GüvenlikÖncelikAyrıntılar ve İpuçları
Cihazınızı şifreleyinÖnerilenVerilerinizi fiziksel erişimden korumak için şifreleme kullanın. Cihazdan cihaza değişebilse de;
Android için: Ayarlar > Güvenlik > Şifreleme
IOS için: Ayarlar > Touch ID ve Şifre > Veri Koruma
Kullanılmayan bağlantı özelliklerini kapatınÖnerilenCihazınızın Wifi, NFC, Bluetooth gibi özelliklerini kullanmıyorsanız kapatın. Kullanmadığınız özelliklerin açık olması güvenlik açıklıklarının yanında cihaz şarjınızın da bitmesine neden olacaktır.
Kullanmadığınız uygulamaları kaldırınÖnerilenSürekli kullanmadığınız yada ihtiyaç duymadığınız uygulamaları kaldırın. Özellikle android cihazlarda uygulamalar arka planda çalışır, ram ve batarya tüketimine sebep olur. Bunlarla birlikte cihaz performansı da önemli ölçüde etkilenmekte ve veri toplayabilmektedir.
Uygulama İzinleriÖnerilenCihazınızdaki uygulamalara gereğinden fazla izin vermeyin. Mümkün oldukça uygulama kullanırken aktif özelliğini kullanın.
Uygulamaları yalnızca resmi kaynaktan yükleyinÖnerilenApple App Store ve Google Play Store’daki uygulamalar belirli periyotlarda taranır ve şifrelenir, böylelikle kötü niyetli çalışmalar minimuma indirilir. Kaynağını bilmediğiniz yada güvenmediğiniz uygulamaları yüklemeyin. Mümkünse kullanıcıların verdiği oyları ve yorumları okuyun. Tabi bunların manipüle edilebileceğini unutmayın.
Özel Sanal Klavyelerden Kaçınınİsteğe bağlıAndroid ve IOS, harici sanal klavye kullanımını destekler. Bu uygulamalar cihazınızda mesajlar, şifreler, aramalar vb. her şeye ulaşabilir. Mümkün olduğunca işletim sistemi tarafından sağlanan sanal klavyeyi kullanın. Yine de harici bir uygulama kullanmak isterseniz kullanıcılar tarafından popüler olan uygulamaları tercih edebilirsiniz.

Kaynak