Kişisel Dijital Güvenliğiniz İçin İpuçları – Kişisel Bilgisayarlar

kisisel_bilgisayar.png

kisisel_bilgisayar.png

Kurumsal bir işyerinde güvenlik önlemleri firma tarafından alınmış olabilir ancak kişisel bilgisayarlarda da benzeri güvenlik önlemlerini almak gerekmektedir.

GüvenlikÖncelikAyrıntılar ve İpuçları
Sisteminizi güncel tutunÖnerilenSürekli olarak güvenlik zafiyetleri tespit edilmekte ve sistem güncellemeleri bu zafiyetleri gidermek için gerekli düzeltmeleri içermektedir. Sisteminizi güncel tutmak sizi Sıfır gün (zero day) ataklarından koruyacaktır
Cihazınızı şifreleyinÖnerilenKişisel bilgisayarda olsa muhakkak açılış parolası kullanın. Açılış parolasının kırılabilmesi riskine karşı da disklerinizi şifreleyecek uygulamalar kullanmalısınız.
Önemli Verileri YedekleyinÖnerilenDüzenli olarak verilerinizin yedeğini almak sisteminizin zarar görmesi, hırsızlık yada fidye saldırılarına karşı sizi koruyacaktır. Veri yedeklemesi için harici disk kullanabileceğiniz gibi bulut ortamını da deneyebilirsiniz.
USB Aygıtlarını Bilgisayarınıza Takarken Dikkatli OlunÖnerilenKaynağını bilmediğiniz yada hangi ortamlara takıldığından emin olmadığın usb bellekleri virüs taramasından geçirmeden açmayınız.
Boştayken Ekran Kilidini EtkinleştirÖnerilenBilgisayar başından ayrıldığınızda bilgisayar kilitleme alışkanlığı kazanmaya çalışın. Otomatik ekran kilitleme aktif olsa bile siz yine de bu alışkanlığını edinin. Özellikle açık ortamlarda bilgisayarınızı muhakkak kilitleyin.
Web Kamerasını ve Mikrofonu Engelleİsteğe bağlıWeb kamerasını ve mikrofonu kullanmadığınız durumlarda devre dışı bırakın. Bu sizi kötü niyetli kişilerin izlemesi ve dinlemesinden koruyacaktır.
Bilgisayarınızdan Cihazları Şarj Etmeyinİsteğe bağlıAyrılmaz bir parçamız olan akıllı cihazları mümkün olduğunca bilgisayarınız üzerinden şarj etmemeye çalışın. Bilginiz dışında uygulamaların cihazınıza kurulmasına sebep olabilir.
Güvenlik Duvarı kullanınİsteğe bağlıGüvenlik duvarları internet trafiğinizi ve mevcut uygulamaların internet erişimleriniz izleyen bir uygulamadır. Bu uygulama muhakkak etkin olmalıdır.
Ücretsiz AntiVirüs kullanmayınİsteğe bağlıÜcretsiz uygulama kullanmak yerine işletim sisteminiz ile birlikte gelen uygulamalar daha etkindir. Hiç kimse bedavadan daha fazla güvenlik sunmaz.
Sanal Makinelerden YararlanınİleriSisteminizi tehlikeye atmadan da çeşitli denemeler yapmak için sanal makinelerden yararlanabilirsiniz. Fiziksel cihazınızın kaynaklarını kullanarak sanal sistemler oluşturabilirsiniz.

Kaynak