Kişisel Dijital Güvenliğiniz İçin İpuçları – Sosyal Medya

Kişisel Dijital Güvenliğiniz İçin İpuçları – Sosyal Medya

Kişisel Dijital Güvenliğiniz İçin İpuçları – Sosyal Medya

İnternetin icat edilmesinden bu yana çevrim içi topluluklar hep var olmuştur. Eskiden forum siteleri olarak kullanılan bu çevrim içi topluluklar günümüzde artık yerini sosyal medyaya bıraktı sayılır.

Bu ortamlar zaman-mekan bağımsız bir şekilde dünyanın herhangi bir yerindeki insanlarla iletişime geçmeyi, bilgi paylaşımında bulunma imkanı sağlamıştır. Hatta buralardan paralar kazanılmaya başlamıştır. Dolayısıyla bu hareketlilik amacı para kazanmak olan kişi yada şirketlerin iştahını kabartmaktadır.

İstediğiniz kadar hesabınızın güvenliğini sağlayın, gizlilik ayarlarınızı düzenleyin, bilerek yada bilmeyerek bu platformlara yüklemiş yada paylaşmış olduğunuz tüm verilerin herkese açık olduğu gerçeğini göz ardı etmeyin. Sizin için masum bir paylaşım başkası için para ya da kötü niyetli bir girişimin başlangıcı olabilir. Gelin sosyal medya güvenliği ile ilgili neler yapabiliriz bakalım.

GüvenlikÖncelikAyrıntılar ve İpuçları
Hesabınızı güvence altına alınÖnerilenSosyal medya profilleri en sık çalınan hesaplardır. Hesabınızı korumak için karmaşık parolalar kullanarak ve 2FA kimlik doğrulamayı açabilirsiniz. Detaylı bilgi için buraya tıklayarak ilgili makaleye ulaşabilirsiniz.
Gizlilik Ayarlarını Kontrol EdinÖnerilenHemen hemen tüm ağlar hesabınızın gizlilik ayarlarını yönetmenize izin verir. Ancak bu gizlilik ayarları sizi sadece diğer kullanıcılardan koruyacak önlemler içerir. Verilerinize ağ hizmeti sağlayıcıların erişebildiğini unutmayın.
Tüm Etkileşimleri Herkese Açık Olarak DüşününÖnerilenBir çok platformda paylaşımınızın kimler tarafından görüleceğini düzenleyen ayarlar bulunur. Herhangi bir düzenleme yapmadıysanız bu ayar “Herkese açık” şeklinde olacaktır. Paylaşımınızın herkesi ilgilendirip ilgilendirmediğini gözden geçirmeyi unutmayın.
Tüm Etkileşimleri Kalıcı Olarak DüşününÖnerilenBu tür platformlarda paylaşacağınız fotoğraf, yorum, gönderiler arşivlenebilmekte, sonsuza kadar saklanabilir halde üçüncü taraf kişiler tarafından erişilebilir olduğunu unutmayın. Zira geçmişteki bir paylaşımınız vize almanıza engel olabilir 🙂
Çok Fazla Açığa ÇıkarmaÖnerilenProfil bilgilerinde paylaşılan bilgiler kötü niyetli kişiler tarafından altın madeni olarak kabul görecektir. Bu nedenle halka açık olarak memleket, okul, dayı, hala gibi kişisel verinin açığa çıkacağı paylaşımlardan kaçının.
Ne Yüklediğinize Dikkat EdinÖnerilenDurum güncellemeleri, konum, fotoğraf ve video gibi bir çok paylaşım istemeden de olsa bilginin açığa çıkmasına sebep olabilir. Örneğin kafede otururken paylaştığınız bir fotoğrafta sizin yada arkadaşınızın kredi kartının bilgileri görülebilir.
E-posta veya Telefon Numarasını PaylaşmayınÖnerilenE-posta adresinizi yada cep telefonu numaranızı aleni olarak paylaşmanız kötü niyetli kişilerin ekmeğine yağ çalmaktan öteye gitmeyecektir.
Gereksiz İzin VermeyinÖnerilenGizlilik ayarları varsayılan olarak kişilerinize, arama kayıtlarınıza, konum yada mesajlarınıza erişmek için izin almaktadır. Bu tür erişimlere mümkün olduğunca izin vermeyin.
3. Taraf Entegrasyonlara Dikkat EdinÖnerilenSosyal medya hesaplarınızı farklı sosyal medya hesaplarınızla yada alışveriş sitelerinizle entegre etmeyin. Alışveriş sitesinde yapmış olduğunuz arama bir süre sonra sosyal medyada “az önce baktığınız ürüne benzer ürünler bulduk” dediğinde mahcup olmayın.
Konumunuzu paylaşmaktan kaçınınÖnerilenAnlık konum bilginizi paylaşmanız kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabilir ve ciddi mağduriyet yaşayabilirsiniz. İlla paylaşmak istiyorsanız oradan ayrıldıktan sonra paylaşınız.
Medyayı yüklemeden önce meta verileri kaldırınÖnerilenÇoğu akıllı telefon yada fotoğraf makinesi çekmiş olduğunuz fotoğrafa EXIF denilen saat, tarih, konum gibi verileri ekler. Paylaşmadan önce bu verileri silmeniz kötü niyetli kişilerin saldırılarından sizi korur.
Sahte konumları kullanınİleriHer ne kadar sosyal medyayı kullanmayın, gps’i devre dışı bırakın, coğrafi verileri kapatın yanınızdaki kişinin bu paylaşımları yapıyor olması tüm bunları anlamsız kılar. Bunun için akıllı telefonlarda bulunan sahte konum seçeneği kullanılabilir.
Sosyal medya kullanmayınÖzelNe kadar mümkün bilmiyorum ama en güzeli sosyal medya kullanmamak 🙂

Kaynak