Kişisel Dijital Güvenliğiniz İçin İpuçları – E-Postalar

Kişisel Dijital Güvenliğiniz İçin İpuçları – E-Postalar

Kişisel Dijital Güvenliğiniz İçin İpuçları – E-Postalar

İlk e-postanın kullanıma başlamasından günümüze yaklaşık 50 yıl geçmiş. Günümüze uzanan bu zaman diliminde e-postalar hayatımızda büyük rol oynuyor ve muhtemelen gelecekte de oynamaya devam edecek gibi görünüyor.

Günümüzde pek çok kişi neredeyse tüm alanlarda aynı e-postasını kullanmakta ve kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilmesi durumunda ise bu e-posta ile eriştiğimiz tüm platformlara ulaşabilecek olması aslında e-postalarımızın güvenliğini daha da ön plana çıkarıyor.

Gmail, Yahoo, Hotmail, Yandex gibi popüler ücretsiz e-posta hizmeti sağlayan firmaların kullanıcı hareketi, satın alma ve arama geçmişi vb. gibi verilerini üçüncü taraflara sattığı ile ilgili haberler duymuşuzdur. Gelin e-posta güvenliğimizi sağlamak adına neler yapabiliriz görelim.

GüvenlikÖncelikAyrıntılar ve İpuçları
Birden fazla e-posta kullanınÖnerilenForum, haber bülteni, geçici üyelik gerektiren alanlar için farklı bir e-posta adresi kullanın. Bu veri ihlalleri nedeniyle yaşayacağınız hasarı en aza indirecektir.
E-posta Adresini Gizli TutunÖnerilenE-posta adresleri kimlik avı saldırısı için ilk başlık olacağı için herkese açık platformlarda aleni paylaşmayın.
Hesabınızı Güvende TutunÖnerilenBüyük harf, küçük harf, rakam ve sembollerden oluşan karmaşık parola kullanın. Ayrıca 2FA’yı etkinleştirin. Bununla ilgili buraya tıklayarak ilgili makalemize ulaşabilirsiniz.
Uzak İçeriğin Otomatik Yüklenmesini Devre Dışı BırakÖnerilenE-posta mesajlarında genellikle resimler, stil bağlantıları gibi uzak içerikler içerebilir. Bu bilgiler ip adresinizi ve cihaz bilgilerini içerdiğinden genellikle izleme için kullanılır. Bunun önüne geçmek için otomatik yükleme işlemini devre dışı bırakmalısınız.
Üçüncü parti uygulamaları e-posta hesabınıza bağlamayınİsteğe bağlıE-postanın kendi uygulaması dışındaki üçüncü parti uygulamaları e-posta hesabınızla ilişkilendirmeyin. Bu şekilde bir erişim yetkisi tüm e-posta mesajlarınızın okunmasına ve içeriklerinizin izlenmesine sebep olabilir.
Hassas Verileri E-posta Yoluyla Paylaşmayınİsteğe bağlıE-posta haberleşmesi kötü niyetli kişiler tarafından kolaylıkla izlenebilir. Bu nedenle sizin ve alıcı tarafın güvenli bir e-posta sağlayıcısı kullandığından emin olmadan gizli yada kişisel veri içerecek bilgilerin paylaşımı yapılmamalıdır. Yazı başlığımızda popüler servis sağlayıcılarının haberlerinden bahsetmiştik.
Güvenli Posta Sağlayıcıya Geçmeyi Düşününİsteğe bağlıÜcretsiz servis sağlayıcılar yerine uçtan uca güvenlik sağlayan servisleri tercih edebilirsiniz.
Özel Alan Kullanınİsteğe bağlıÜcretsiz servis sağlayıcılar yerine kendi alan adınızı da kullanabilirsiniz.
Otomatik Yanıtlarda Dikkatli Olunİsteğe bağlıGenellikle yıllık izine ayrılırken kullandığımız otomatik yanıt (out of office) hizmeti sizden yanıt bekleyen kişiler için faydalı olabilir ancak sosyal mühendislik amacıyla kullanılması için biçilmiş kaftandır.

Kaynak