USOM – Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi Nedir?

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi Logosu

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi Logosu

USOM – Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi Nedir?

Türkiye’nin siber güvenlik üssü olan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün (10.02.2020) hizmete açıldı. Tamamen yerli imkanlar ve Türk mühendislerimiz tarafından geliştirilen AVCI, AZAD ve KASIRGA gibi isimler verilen siber güvenlik yazılımları kullanılacakmış.

Peki USOM’un kuruluş amacı nedir? Neler yapacaklar? Bizlere faydası neler olacak?

USOM‘un web sitesinde şu bilgilere yer verilmiş.

Ülkemizin siber güvenliğine karşı siber ortamda ortaya çıkan tehditlerin belirlenmesi, muhtemel saldırı ve olayların etkilerini azaltılması veya ortadan kaldırılmasına yönelik önlemlerin geliştirilmesi ve belirlenen aktörlerle paylaşılması amacıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM, TR-CERT) oluşturulmuştur.

Başkanlık bünyesinde kurulan USOM, ulusal ve uluslararası seviyede siber ortamda ortaya çıkan tehditler ile ilgili kendisine ulaştırılan ihbarları da değerlendirerek, söz konusu tehditlerin tespit ve bertaraf edilmesi için Kamu Kurumları ve özel kişiler ile koordinasyonunu sağlamaktadır. Bu itibarla gelen ihbar ilk aşamadan başlanarak, çözüm sürecine kadar takip edilerek değerlendirilmektedir.

Diğer taraftan ulusal ve uluslararası siber güvenlik tatbikatları düzenlenerek kamu kurum ve kuruluşlarının siber saldırılara karşı farkındalığının ve hazırlığının arttırılması faaliyetleri ile bilinçlendirme ve yönlendirme faaliyetleri hâlihazırda devam etmektedir.

Sitede güvenlik zaafiyeti, ve güncellemelerin yer verildiği Güvenlik Bildirimleri, kurum ile ilgili Duyurular ve siber güvenliğe giriş, el kitabı vb. dokümanların paylaşıldığı Faydalı Dokümanlar‘a yer verilmiş.

Ayrıca IT çalışanları olarak pek çok ürün, donanım yada servisler ile çalışıyoruz. Bunları kullanırken her ne kadar üretici tarafından tespit edilen eksiklikler, güvenlik açıkları yada geliştirmeler güncelleme paketi olarak yayınlansa da her zaman yeterli olmayabiliyor. Burada da USOM tarafından hazırlanan Güvenlik Bildirimleri ve Zararlı bağlantılar sayfası yardımcı olmakla birlikte bu hizmeti XML yada TXT olarak bizlere sunuyorlar.

İşte linkler; XML format – TXT format

Bunların yanında çevrim içi form aracılığıyla ihbarda bulunabilirsiniz. Buyrun ilgili LİNK e buradan ulaşabilirsiniz.

Kategorilere ulaşmak için yandaki bağlantıları kullanabilirsiniz: Genel – Nasıl Yapılır? – Eğitim – Ürün İnceleme