SysPrep Nedir? Ne İşe Yarar?

Windows10_Logo

Windows10_Logo

SysPrep Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayar laboratuvarı, internet cafe gibi toplu bilgisayar kullanımının yapıldığı ortamlarda donanım özelliklerinin ne olduğu farketmeksizin aynı işletim sistemi ve yazılımların bulunmasını sağlayan bir araçtır.

Cihazların tek tek kurulumu hem zaman kaybı hem de iş gücü kaybı anlamına geliyor. Bunun yerine temiz bir kurulum yaptıktan sonra Acronis vb. uygulamalar ile mevcut sisteminin imajının alınarak yeni cihazlara kurulması çok büyük kolaylık sağlayacaktır.

Ancak bu işlemi yaptığınızda imajını aldığınız sistemi birebir olarak yeni sisteme kopyaladığınız için mevcut sistemin SID (Security Identifier)’leri de aynı olacaktır. Bu da özellikle AD (Active Directory) yapısı altında çalıştığınızı varsayarsak problemlerle karşı karşıya kalacaksınız demektir.

Bu tür sorunlarla karşılaşmamak adına Microsoft‘un SYSPREP uygulaması imdadımıza yetişmektedir.

PEKİ NASIL KULLANACAĞIZ?

C:\Windows\System32\sysprep

Yukarıdaki yolu takip ederek sysprep.exe dosyasına ulaşacağız.

Uygulamayı çalıştırdıktan sonra karşımıza aşağıdaki şekilde ekran gelecek.

Burada Genelleştir seçeneğini işaretledikten sonra Tamam butonuna basıyoruz. Sonrasında küçük bir pencerede Genelleme aşaması Sysprep eklentileri işleniyor mesajını gördükten sonra bilgisayar yeniden başlayacak.

Bilgisayar BOOT ekranına düşer düşmez imaj almak için kullanacağınız uygulama ortamı ne ise onun seçilmesi gerekiyor ki sonrasında imajı atacağınız bilgisayar bu şekilde açılsın.

Kategori: Genel