GOOGLE’ da daha verimli arama yapmanızı sağlayacak ipuçları

1.Tarih Aralığı
Aratacağınınız kelimelerin sonuna yıl..yıl (örn. 2005..2020) şeklinde sadece belirli tarih aralığında internete yüklenmiş içerikleri aratabilirsiniz. Araştırma amaçlı aramalarda ve eski tarihli arşiv dosyalarını aratmak için oldukça kullanışlı.

2. Belirli Kalıpları Aratmak:
Birkaç kelimeden oluşan ifadeyi parçalanmadan aratmak için “tırnak işareti” kullanabilirsiniz. Özellikle ünlü olmayan bir kişiyi arattığınızda çok kullanışlı olabilir. Ayrıca metin içerikli sonuçlar farklı olacaktır.

3. Dosya Formatı
Belirli dosya formatını aramak istiyorsanız (örn. pdf veya word) arama kutucuğunun başına filetype:dosyatipi yazmanız yeterli olur. Benzer şekilde inurl:”aranacak kelime”
“intext:” “intitle:” komutlarından da yararlanabilirsiniz

4. Bypass Filtresi:
Belirli bir kelimeyi içeren arama sonuçlarını görmek istemiyorsanız arama kutucuğunda kelimenin başına -eksi işareti (örn: -kelime) koymanız yeterli olacaktır (reklam panelinde yine görmeniz mümkün olabilir)

5. En Yakın Sonuç
Uzun bir cümleyi veya ifade kalıbını aratıyor ama sonuç alamıyorsanız sonuna ” * ” eklemeyi deneyin. Böyle yapınca Google arama kutucuğunun tamamını aramak zorunda olmadığını anlıyor ve en yakın sonuçları size sunuyor.

6. Sitede Arama Yapma
Aramanıza ‘site:’ yazıp bir site adresi girerseniz sadece o sitedeki sonuçları getirecektir. Örnek: “telefon site: yasinyigit.com.tr” sadece o sitedeki “telefon” içeren sonuçları getirir

7. Belirli Site Uzantılarında Arama Yapma
Aramanızı belirli uzantılara ait sitelerde yapmak istiyorsanız. Phone site: *.uk şeklinde yaparsanız sadece UK uzantılı site sonuçlarını getirecektir.