İnternet Sözlüğü

  1. İnternet

    Dünyadaki tüm bilgisayarları birbirine bağlayan, elektronik bir iletişim ağıdır.

  2. WWW

    (World Wide Web: Dünya çapında ağ) Dünyadaki bilgisayarların birbirleri ile iletişim kurabildikleri büyük bir ağdır. Böylece, internette bulunan yazı, grafik, ses, görüntü ve resim gibi tüm içerikler, diğer bilgisayarlara iletilebilir. Tüm web sitelerinin adresleri, ‘www.’ ile bağlar. Bu ağa kısaca ‘web’ de deriz.

  3. E-Posta

    İnternet üzerinden gönderilen elektronik mektup, e-mail.

  4. URL

    Düzgün Kaynak Bulucu) Web sitelerinin, internetteki yerini belirleyen bağlantı adreslerine verilen isimdir. Her web sayfası, kullanıcılarının ulaşması için bir bağlantı adresine yani bir URL’ye sahiptir.

  5. k12.tr

    Eğitim kurumlarından, ilkokul, ortaokul ve liselerin kullandıkları alan uzantısıdır.

  6. .gov.tr

    Devlet kurumlarının web adreslerinde kullandıkları alan uzantısıdır.

  7. .edu.tr

    Üniversitelerin, web adreslerinde kullandıkları alan uzantısıdır.

  8. .org

    Kar amacı olmayan vakıf veya dernek gibi kuruluşların kullandıkları alan uzantısıdır.

  9. .com

    Genellikle şirketlerin kullandığı alan uzantısıdır. Bunların haricinde ilk alan kullanır kuralı olduğu için isteyen herkes kullanabilir.

  10. .net

    İnternet hizmeti sağlayan firmaların kullandıkları alan uzantısıdır. Com uzantısında olduğu gibi bunda da ilk alan kullanır kuralı geçerlidir.

  11. Pop-Up

    İnternette gezinirken aniden açılan küçük pencere uygulamalarıdır.

  12. HTTP

    (Hyper Text Transfer Protocol: Yüksek metin yollama sözleşmesi) İnternet sitelerinin açılmasını sağlayan komutlar http ile iletilir. İnternet adreslerinin önüne “http://” yazılarak, web sitesinin açılması sağlanır.

  13. Hosting

    Web site içeriklerinin, internette görünebilmesi için sürekli internet bağlantısına sahip yerlerde tutulması gerekir. Böylece, her zaman web sitelerine ulaşabiliriz. İşte bu sisteme hosting denir.

  14. Kablosuz Ağ

    İnternete bir kablo ihtiyacı olmadan, radyo frekansı kullanarak bağlanmamızı sağlayan ağ sistemdir.

  15. SPAM

    İnternette, isteğimiz dışında aldığımız, kimin gönderdiği belli olmayan e-postalardır. Çoğunlukla spam maillerin (iletilerin) amacı, reklam yapmak ya da bilgisayara virüs bulaştırmaktır.

  16. Arama Motoru

    İnternette arama yaptığımız web siteleridir. Yazdığımız sözcüklerin geçtiği tüm web sitelerini listeler ve bilgiye hızlı ulaşmamızı sağlar.

  17. Modem

    Bilgisayarın, internete bağlanmasını sağlayan cihaz.

  18. Çevrim İçi / Online

    İnternette bir sitenin aktif olarak çalışması ya da kişilerin internette ulaşılabilir olması durumudur. Eğer arkadaşımız, çevrim içi yani online görünüyor ise; arkadaşımızın internete bağlı olduğunu anlarız.

  19. Çevrim Dışı / Offline

    İnternette bir sitenin çalışmaması ya da kişilerin internette aktif olmaması durumudur. Eğer arkadaşımız, çevrim dışı yani offline görünüyor ise; arkadaşımızın o an internete bağlı olmadığını anlarız.

  20. Profil

    E-posta ya da sosyal medya sitelerinde oluşturduğumuz ve kendimiz ile ilgili bilgilerin olduğu kişisel sayfalardır. Örneğin profil sayfamıza,adımızı-soyadımızı yazabilir ve profil fotoğrafımızı koyabiliriz. Belirlediğimiz profil sayfası ile internete giren diğer insanlar bizi tanır.

  21. Virüs

    Bir bilgisayardan diğerine yayılan ve bilgisayarı olumsuz etkileyen yazılım programlarıdır.

  22. @

    E-posta adresimizi yazarken, ismimizden sonra kullandığımız işarettir.